اصول طراحی نما

اصول طراحی نما

اصول طراحی نما

Blog Article

اصول طراحی نما

نمای ساختمان ها بخش عمده ای از سیمای شهر رو تشکیل میدن که باید با توجه به نیاز شهروندا طراحی بشه تا هم بتونن نیاز شهروندارو برآورده کنن و هم سهم خودشون رو به عنوان جزئی از یک کل هماهنگ در ایجاد نماهای مطلوب و جذاب ایجاد کنن.بدیهیه برا ی دستیابی به این مقصود ارائه معیار ها و ضوابط برای طراحی نمای زیبا و هماهنگ با نیاز شهروندان امر ضروریه.

تعریف نما : اگه ساختمان رو حجم بسته در نظر بگیریم ، سطوحی از بنا که با فضای باز فصل مشترک دارن نما محسوب میشن. بنابراین نما اون بخش از ساختمانه که از فضای عمومی ( خیابان و میدان ) دیده میشه ولی در عین حال بدنه حیاط خونه ها و صحن مساجد هم جزئی از نما هستن. نما فقط سطح نیست ، بلکه متناسب با فرم ساختمان میتونه عناصر حجمی کم و بیش برجسته ای رو شامل یشه . مثلا ایوان ها و پیش تاق ها عناصر حجمی ان که جز مهمی از نمای مساجد رو تشکیل میدن.

در مکان هایی مثل ماسوله و ابیانه که دردامنه کوه قرار گرفتن ، بام ساختمان هام جز نما هست بطوریکه در چشم انداز های از بالا به پایین ، مهم ترین عنصر بصری ساختمان هستن.

دربافت های مسکونی ، نمای ساختمان ها بصورت مستقل کمتر اهمیت داره و مجموعه نماها که نمای شهری رو تشکیل میدن عنصر شاخص معماری محسوب میشن .بناهای خاص اغلب نمایی دارن که اونارو از بافت مسکونی جدا میکنه . ارزش های نمادین درنمای این ساختمان ها بیشتر دیده میشه.

اصول طراحی نما : برای رسیدن به طراحی قابل قبول از نظر زیبایی شناسی برای نمای ساختمان ، 10 اصل کلی پیش بینی میشه که میتونه تا حدی راهگشای طرح باشه . این 10 اصل شامل : 1- اصل غنای حسی ( تناسبات بصری ) 2- اصل تعادل 3- اصل تضاد ( کنتراست )  4- اصل هارمونی 5- اصل تکرار 6- اصل تناوب 7- اصل تنوع 8- اصل نمایش بافت ( نقش مصالح در طراحی نما ) 9- اصل هم باد شدن 10- اصل خرد کردن  که در این مقاله به بررسی این اصول پرداخته میشه.

 

1_ اصل غنای حسی ( تناسبات بصری ) : تناسبات بصری یا غناس حسی همون نسبت فضاهای پر و خالی یا تیره و روشنه .سطح بدون عنصر بصری ، سطحی بدون غناس حسیه . همونطور که دیوار  بدون گشودگی عاری از غنای حسیه. داشتن تناسبات بصری برای یک سطح به داشتن تناسبات بین پر- خالی و تیره – روشن ، بستگی داره. بطور کلی عوامل فرهنگی ، تاریخی ، زیستی ( اقلیم ) در غنای حسی تاثیرگذاره .

2_  اصل تعادل :  به خط عمودی فرضی که کاغذ رو به دو بخش مساوی تقسیم میکنه ، محور تعادل گقته میشه. این محور مثل تکیه گاه الاکلنگ عمل میکنه. تعادل بر پایه ی این خط فرضی ، به تعادل متقارن و تعادل نامتقارن تقسیم میشه . در صورتیکه در یه سمت این خط فرضی عنصری باشه که و در طرف دیگه عنصری نباشه ، به این حالت عدم تعادل میگن.

به تعادلی  که توسط یه عنصر در وسط صفحه و یا دو عنصر مساوی در فاصله ای یکسان از خط تعادل ایجاد میشه ، تعادل متقارن میگیم. نتیجه ی تعادل متقارن ، خستگی چشم و عدم تحرک تصویره .با گذری کوتاه از کوچه پس کوچه ها و خیابونا میشه انواع تعادل های متقارن رو مشاهده کرد.

تعادل نا متقارن ، تعادلیه که در نتیجه قرارگیری عناصری با وزن های بصری متفاوت در فاصله های متفاوت از خط تعادل ایجاد میشه. نتیجه ی تعادل نامتقارن ، عدم خستگی چشم و تحرک تصویره.

3_اصل تضاد ( کنتراست ) : به قرار گیری عناصری متضاد روی یک سطح یا روی نما میگن. مثل خطوط افقی و عمودی ، اشکال بزرگ و کوچیک ، رنگ های تیره و روشن ، بافت های ریز و نرم و .... . معمولا بکارگیری اصل تضاد باعث برانگیختن احساسات میشه .

4- اصل هارمونی : این اصل به هماهنگی اجزا و عناصر بصری روی سطح یا نما اشاره میکنه. مثل رنگ های نزدیک به هم یا استفاده از خطوط و قوس های منحنی شبیه به هم این اصل باعث ارامش بصری میشه .

5_ اصل تکرار : به قرار گیری عناصر یکسان در فاصله مساوی ، تکرار میگیم که به عنوان یه اصل در طراحی جداره ها بکار میره. نمونه ی بارز این اصل در جداره های میدان نقش جهان اصفهان مشهوده . حین استفاده از این اصل در طراحی نما و جداره ، باید دقت کنیم که برای جلوگیری از یکنواختی بیش از حد در احجام مختلف ، تکرار های مختلفی ( با اندازه ی عنصر بصری و فاصله های مختلف ) در نظر گرفته بشه .

6_ اصل تناوب : تناوب یا ریتم ، روشیه که در طراحی جداره و نما بکار برده میشه . و باعث ایجاد ضرباهنگ و حرکت در عناصر میشه .

7_ اصل تنوع : این اصل توسط طراحی متنوع ، بدون تکرار و ریتم خط اسمان و بنا و ایجاد سایه هایی متنوع توسط نورخورشید ایجاد میشه.

8_ اصل نمایش بافت ( نقش مصالح در طراحی نما ) : بکارگیری این اصل باعث ایجاد غنای حسی در جداره و نما میشه . برای جلوگیری از شلوغی بیش از حد بطور متوسط استفاده از سه متریال در نما راهگشاست .

 

9_ اصل هم باد شدن : این اصل باعث ایجاد وحدت عناصر توسط خطی حذفی میشه که عناصری رو که در یک امتداد قرار میگیرن ، به هم پیوند میده

10_ اصل خرد کردن : خرد کردن عناصر بصری به اندازه های یکسان باعث ایجاد غنای حسی بیشتر سطح میشه .

حتما با گروه مهندسی نتا همراه باشید.

گروه مهندسی نتا

 

 

 

 

 

 

 

 

Report this page